Virtuvėje kvepia Kalėdomis

Ech… tas kutenantis nosį cinamono kvapas, miltais „pagražinta“ prijuostė ir šurmulys virtuvėje, kuomet net mūsų katinas išimties tvarka įleidžiamas į šį spalvingų kepinių fabrikėlį. Klausiat, apie ką aš čia? Ogi apie tradiciją, kuri mūsų šeimoje gyvuoja jau gal ketvirti metai. Apie tai, kaip nelieka skubančių, nelieka nenorinčių ir negalinčių. Visa šeima kartu. O mus sujungia labai paprastas ir visiems įgyvendinamas dalykas – Kalėdinių sausainių – meduolių kepimas! Nors, tiksliau būtų jų puošimas ir dekoravimas. Nes tam reikalui mes skiriame ne vieną ir toli gražu ne dvi valandas. Nors didelių šedevrų nesukuriame, tačiau kartais išsirinkti „auką“ suvalgyti būna itin sunku smiley. Šią sausainių tradiciją „nusižiūrėjau“ iš savo draugės Kotrynos, kuri prieš kelis metus man atsiuntė savo šeimoje dekoruotų sausainių nuotrauką. Neužmiršiu to jausmo. Ji pasakojo, kaip visa šeima geria arbatą ir šeimininkauja virtuvėje. Tie sausainiai nuotraukoje atrodė lyg iš pasakos, lyg atvirutė. Ačiū jai už tai, kad šis kepimas mano šeimoje yra laukiamas ištisus metus. Pagauta smalsumo savo nuotraukų archyvuose radau pirmą kartą keptus sausainius. Galite palyginti patys smiley.

2014-12-15_00.25.222014-12-15_00.27.27

Sekmadienio rytas, ir aš jau keliauju pro duris. Pakeliui užsukau į Saulės mieste esantį Rimi prekybos centrą. Ten jau kelinti metai nusiperku tobulą dalyką sausainių dekoravimui. Pakuotę spalvoto glaisto puošimui. Labai patogioje tūbelėje. Kuri leidžia dekoruoti smulkiais raštais. Taip pat neapsieinu be spalvotų kokoso drožlių, šokolado ir įvairių spalvingų pabarstukų. Dabar jau ramiai galiu riedėti į savo gimtąjį miestelį, kur manęs virtuvėje jau laukia mama. Nieko nelaukdamos pradėjom minkyti tešlą, o paplepėti prie kavos spėsime, kai tešla valandą kitą ilsėsis šaldytuve. Dalinuosi su jumis mūsiškiu sausainių receptu. Tik iškart perspėju, kad mes kepame iš… keturgubos normos smiley.  Nes mums niekada negana, o be to šių kvapnių gražuolių kasmet laukia ne tik giminės, bet ir draugai.

RECEPTAS

Tešlai reikės:

500 g miltų

1 a.š. kepimo miltelių

200 – 300 g naminio medaus

150 g sviesto

1 kiaušinis

truputį druskos

pakelis meduolių prieskonių

 

Glajus:

cukraus pudra

kiaušinio baltymas

citrinos sultys

Ir nepamirškite nusipirkti šokolado, įvairiausių pabarstukų. Juk kuo spalvingiau – tuo linksmiau.

Sviestą ir medų ištirpiname puodelyje ant mažos ugnies. Kai produktai išsilydo ir masė tampa vienalytė, beriame prieskonių mišinį meduoliams. Pašildytą masę supilame į dubenį ir leidžiame atvėsti. Kai medaus, sviesto ir prieskonių masė atvėsta – mušame vieną kiaušinį ir išsukame šakute ar šluotele. Po truputėlį beriame miltus ir nuolat maišome šaukštu, kad susiformuotų vientisa tešla. Jei tešla atrodo per šlapia – dar beriame miltų ir išmaišome. Tešlą pastatome kelioms valandoms į šaldytuvą. Pasiruošiame kepimui skardą, išklojame ją kepimo popieriumi. Imame gabalėlį tešlos, pasibarstome miltų ir iškočiojame lakštą. Iš tešlos lakšto formelėmis išspaudžiame sausainius. Jei norėsite sausainius ne tik valgyti, bet jais puošti savo žaliaskarę (kaip padariau aš, bet apie tai kitame mano įraše) nepamirškite išspausti ir mažos skylutės. Sausainius klojame į skardą ir kepame maždaug 150 laipsnių karščio orkaitėje 15 – 20  minučių.

Kai sausainiai atvėsta, galima dekoruoti paruoštu glaistu. O jį pasigaminame taip: šakute plakame kiaušinio baltymą, į jį išspaudžiame pusės citrinos sultis. Beriame cukraus pudrą ir gerai maišome. Pudros beriame tiek, kol glaistas tampa pakankamai tirštas ir klampus. Paruoštu glajumi dekoruojame sausainius. 

2014-12-15_00.32.22[1]

Kiek pamenu, pirmais sausainių kepimo metais turėjome vos kelias formeles, tačiau kasmet vis po kelias nusipirkdavome, o garsiai padejavusios, jog vistiek mažai – gauname jų ir dovanų. Tačiau, nors ir turėdami krūvą, šiais metais kai kuriuos sausainukus pjaustėme patys. Dekoravimas – begalo atpalaiduojantis ritualas, kuris taip įtraukia, jog akys merktis pradeda tik vidury nakties. Tačiau visas tas virtuvėje tvyrantis chaosas vis tiek kelia šypseną. Įsivaizduokite didžiulį stalą, nuklotą sausainių, kurie visi laukia, kol bus papuošti. Labiausiai džiaugiuosi tuo, kad būtent šis ritualas virtuvėje užlaiko net ir vyriškos lyties atstovus. Kartais prasideda kone varžybos, kas kaip įmantriau papuoš kepinį. Vos neužmiršau paminėti vieno fakto. Sausainius kepti reikia kuo anksčiau, nes tik po dviejų – trijų savaičių jie tampa įkandami smiley. Jei norite paragauti greičiau ir nebeapsilankyti pas stomatologę bent iki Kalėdų, sausainius įdėkite į dėžutę ir kartu priglauskite perpus perpjautą obuolį. Sausainiai po kelių dienų taps minkšti. Jūsų teismui – visi mūsų šeimos kūriniai.

Tikiuosi savo pavyzdžiu įkvėpsiu ir jus kurti spalvingas šventes, kasmetines tradicijas ir suburti skubančius šeimos narius, kurie mielai apsijuos prijuostes ir įklimps į saldžią, cinamonu kvepiančią virtuvę, kurioje kvepia Kalėdomis.

Kada, jei ne dabar?

Rasa.

2014-12-15_00.42.32[1] 2014-12-15_00.55.49 2014-12-15_01.05.15 2014-12-15_00.44.31 2014-12-15_00.46.49 2014-12-15_00.59.06 2014-12-15_01.01.30

Rasa

Rasa

Tinklaraščio rašytojos Rasa ir Kristina rašys apie VISKĄ! Joms viskas įdomu ir jos viską nori išbandyti. Jos ieško informacijos, nori būti kūrybingos, gyventi įdomiai, atrodyti gražiai, valgyti skaniai. O pačiais geriausiais atradimais dalinsis su Jumis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

PASKUTINIAI ĮRAŠAI: