UŽGAVĖNĖS. Tradicijos arba blynai kitaip

Prasidėjo paskutinis žiemos mėnuo, oras už lango irgi primena, kad pavasaris jau ne už kalnų. Nuo pat mažens pirmoji pavasario pranašė man buvo Užgavėnių šventė. Prisimenat? „Žydaudavom“ pas kaimynus ir senelius, skanaudavom močiutės blynų. Kaip Kūčios man – silkės, taip Užgavėnės – blynų diena. Ir kokių tik mano senelės neprikepdavo: mielinių, lietinių, bulvinių, čirvinių. Vien nuo prisiminimų tįsta seilėsmiley.

blynai1

Senovėje buvo tikima, kad žiemą kartu su derliumi žmonių sodybose glaudžiasi protėvių dvasios, o pavasarį jos vėl turi išeiti į laukus, kad būtų geras derlius. Todėl pasirodžius pirmiesiems pavasario pranašams, persirengimo ir kaukių pagalba buvo atsisveikinama su dvasiomis, su jomis pasivaišinama ir pasilinksminama. Vėliau ši šventė įgavo įvairių kitokių atspalvių, tačiau senojo tikėjimo atspindžiai liko iki šių dienų. Mes turime išlaikę unikalius šios šventės bruožus, kurių jau neturi kitos tautos – žvėrių kaukes. Tai genčių simboliai, atkeliavę iš tų laikų, kai žmonės dar tapatino save su gamta, o žvėris laikė savo protėviais.

blynai2

Tuo tarpu per Užgavėnes kepami blynai su magija neturi nieko bendra. Šis patiekalas – tai šeimininkės išsigelbėjimas, kai užklupdavo nežinia kelinti persirengėliai (o aš visai nepykstu dėl prigijusios blynų tradicijossmiley). Šiandien Užgavėnės daugelyje pasaulio šalių švenčiamos kaip krikščioniška, bažnytinė šventė. Per Užgavėnes leidžiama paskutinį kartą gausiai ir riebiai pavalgyti, o jau kitą dieną prasideda Gavėnia, trunkanti iki Velykų – Kristaus prisikėlimo. Šiuo laikotarpiu skatinama pasninkauti, nevalgyti mėsos ir riebių patiekalų.

Seni žmonės sakydavo: per Užgavėnes turi sočiai prisivalgyti, kad visus metus būtum sotus ir patenkintas. Kas ruošiatės rytoj prisikimšti pilvus ir, kaip mūsų protėviai, valgyti 7-9 kartussmiley? Tik atsiminkite, kad tada turėsite laikytis ir Gavėnios tradicijų – pasninkauti iki pat Velykų! Ar esate tam pasiruošęsmiley? Aš – tikrai ne, tad nusprendžiau per šias Užgavėnes išbandyti keletą naujų ir sveikesnių, kitokių blynų receptų. Gal paeksperimentuokime kartusmiley?

Pilno grūdo blynai (be kiaušinių ir pieno)

60 g nesijotų (pilno grūdo) kvietinių miltų

100 g vandens

5 g nerafinuoto cukranendrių cukraus (dar geriau – agavos sirupo, pirkau „Rimi“)

0,5 g druskos (geriausia natūralios, pvz. Himalajų)

5 g šalto spaudimo kokosų aliejaus kepimui (jį galima pakeisti lydytu sviestu, bet tokiu atveju blynai bus riebesni).

Vandenyje ištirpiname cukrų (ar sirupą) ir druską. Suberiame miltus ir gerai išmaišome tešlą. Leidžiame tešlai pastovėti keletą minučių. Įdedame kelis šaukštus riebalų ir vėl gerai išmaišome. Ir vualia!

blynai3

Dar vienas neįprastas receptas, kuris nustebins namiškius ar svečią (aš stebinsiu savo Misterį Xsmiley). Visų pirma – intensyvi žalia blynų spalva. Bandom.

Špinatų blynai

3 puodeliai šviežių špinatų

3 šaukštai linų sėmenų

½ puodelio šilto vandens

1 puodelis ryžių miltų

1 a.š. kepimo miltelių

džiovinti česnakai

žiupsnelis jūros druskos

Gaminimas labai paprastas: trintuvu susmulkinti špinatus ir viską sumaišyti. Pagardinti pasukų, graikiško jogurto ar žalumynų padažu  (jau ir akyse žaliasmiley).

blynai4

Ir dar keletas sveikų blynų receptėlių. O prieskonius ir proporcijas palieku Jūsų fantazijaismiley.

Veganiški blynai

Speltos miltai

Kokosų pienas

Bananas

Klevų sirupas

 

Šokoladiniai blynai

Pilno grūdo miltai

Pienas (gali būti augalinis)

Kakava

Kardamonas, cinamonas (jie neatskiriamiJ)

Klevų sirupas

Chia sėklos

blynai5

blynai6

Puoškite ir skaninkite blynus šviežiomis ar šaldytomis uogomis, vaisiais, gardinkite agavų ar klevų sirupu, praturtinkite sėklomis, grūdais ir pavaišinkite kaimynus bei draugus. O gal Užgavėnių vakarą po darbų sukvieskite artimiausius bičiulius ir padarykite tikrą blynų puotą? Kad gastronomija neužkariautų viso vakaro, susiraskite senovinių burtų ir žaidimų, gal net persirenkite ir kaip reikiant pasilinksminkite. Išvarykit tamsią  žiemą ne tik iš kiemo, bet ir iš savo širdžių!

Rasa

P.S. Pirkinių sąrašėlis paruoštas, belieka keliauti į Saulės miestą ieškoti sveikų, šviežių ir natūralių produktų Užgavėnių blynamssmiley.

 

 

 

 

Rasa

Rasa

Tinklaraščio rašytojos Rasa ir Kristina rašys apie VISKĄ! Joms viskas įdomu ir jos viską nori išbandyti. Jos ieško informacijos, nori būti kūrybingos, gyventi įdomiai, atrodyti gražiai, valgyti skaniai. O pačiais geriausiais atradimais dalinsis su Jumis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

PASKUTINIAI ĮRAŠAI: