Spalvingas rudens skonis: saulės spindulėlis tavo lėkštėje…

Jau kelias savaites blog‘e aptarinėjame naujausias rudens mados tendencijas, naujas parduotuvių kolekcijas ir ryškias rudens spalvas. Tačiau ryškiomis spalvomis vilioja ne tik rudeniniai apdarai, batai ir aksesuarai, bet ir iš gausybės rago pasipylusios daržo gėrybės. Todėl, noriu apžvelgti ir šiuos rudens malonumus…

Savaitgalį vaikštinėdama po rudenėjantį sodą pamačiau neįtikėtiną dalyką… Tarp žalių ir jau po truputį vystančių lapų, daržo gilumoje slėpėsi nukritusi … saulė! Taip… Gražuolis apvalainas moliūgas tikrai priminė iš dangaus nusileidusį šviesulį. O ypač, kai moliūgą apšvietė ryškūs vakarėjantys spinduliai… Nė akimirkos nesudvejojau – šiam gražuoliui (kad ir kaip skambėtų) vieta ant vakarienės stalo :).

Prisiminiau vieną mėgiamiausių savo sriubų receptų. Ji kaip tik subalansuota rudeniui ir kuo puikiausiai tinka vėstantiems orams. Ir, nors oras sriubos skoniui įtakos, ko gero, neturi, kažkodėl ji – pati skaniausia apniukusią dieną. Bet tikrai tokios nelauksiu vien tam, kad galėčiau pasimėgauti saulės spindulėliu savo lėkštėje!

1_moliugas

Taigi, pagrindinį ingredientą turime – tai saulėtasis, geltonai oranžinis moliūgas. Jam į kompaniją ieškome kitų rudeniškų spalvų daržovių: morkų, paprikų, bulvių, svogūnų (raudono ir balto), česnako, poro, be abejo, neužmirštame ir žalėsių puokštės – petražolių ir krapų. Visa kita, rasime parduotuvėje arba namie.

2_ingridientai

Su pilna pintine spalvingų rudens gėrybių skubame tiesiai į virtuvę… Įsitikiname, jog šaldytuve turime sviesto ar grietinėlės, spintelėje – druskos, pipirų, ciberžolės ir čili miltelių (nebūtinai).

3_prieskoniai

Pasitikriname, ar turime tikrai viską, ko mums prireiks:

moliūgas (priklausomai nuo dydžio ½ – ¼ ),

bulvės (4-5 vnt.),

svogūnai (1-2 vnt.),

morkos (4-5 vnt.),

paprikos (1-2 vnt.),

poras (1 vnt.),

česnakas (2-3 skilt.),

petražolės,

krapai,

sviestas (100 g) arba grietinėlė (100 ml),

druska (pagal skonį),

pipirai (pagal skonį),

čili milteliai (pagal skonį),

ciberžolė (pagal skonį).

Pradedame darbą: bulves nuskutame, supjaustome griežinėliais ir metame į puodą su karštu vandeniu. Po kelių minučių joms į kompaniją metame stambokais kubeliais supjaustytą moliūgą. Kol daržovės verda (apie 10-15 min.), keptuvėje su įkaitintu aliejumi lengvai patroškiname smulkiąsias daržoves: sutarkuotas morkas, supjaustytas paprikas, svogūnus, porą, galiausiai, baigdami troškinti dedame smulkintą česnaką ir petražoles.

Kol daržovės dar troškinasi, imamės blenderiu trinti bulves ir moliūgą. Tiesa, reikėtų truputį nusemti virimui naudotą vandenį – geriausia nusemti į mažesnį puodą. Toks daržovių sultinys visai tiks kitai sriubai arba, jei jo neprireiks – paprasčiausiai išpilsime. Taigi, pamažinę vandens, čiumpame blenderį. Tik atsargiai, nes trinant ši sriuba linkusi taškytis… Sutrynus pagrindinę masę, į ją dedame troškintas daržoves. Viską vėl triname. Įdedame šiek tiek sviesto ir įpilame apie 100 ml grietinėlės (tuomet sriuba bus švelnesnė). Jei jos nepilsime, galime dėti tik apie 100 g. sviesto. Finale beriame prieskonius: druską, pipirus, čili miltelius, ciberžolę ir smulkintus krapus. Viską vėl sutriname iki vientisos masės. Jei sriuba atrodo per tiršta – įpilame prieš tai nupilto sultinio, kol gausime norimą konsistenciją.

07

Štai ir viskas. Nors darbo ir ingredientų tikrai nemažai, skonis vertas kiekvienos prie puodo praleistos akimirkos… Ši moliūgų sriuba labai skani ir viena, tačiau dar skaniau – valgyti su česnakine itališka chiabata ar tiesiog prancūzišku batonu, kurį, prieš patiekiant, galima truputį paskrudinti.

Vualia… Tobulas rudens skonis ir spindintis saulės spindulys tavo lėkštėje! Tiek nedaug tereikia, jog net ir niūriausią rudens dieną nusišypsotum ir sušiltum. Ši saulėta sriuba ne tik sušildys spinduliuodama iš vidaus, bet ir pakels nuotaiką vos jos paragavus!

Skanios ir spalvingos savaitės!

 

Nuoširdžiai,

Kristina

 

Kristina

Kristina

Tinklaraščio rašytojos Aušra ir Kristina rašys apie VISKĄ! Joms viskas įdomu ir jos viską nori išbandyti. Jos ieško informacijos, nori būti kūrybingos, gyventi įdomiai, atrodyti gražiai, valgyti skaniai. O pačiais geriausiais atradimais dalinsis su Jumis.

1 Atsakymas

  1. Taip skaniai atrodo, kad net dabar užsimaniau ;)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

PASKUTINIAI ĮRAŠAI: