Velykos man – viena smagiausių švenčių. Neapsunkinta dovanų ieškojimu, o ir vaišės ant stalo – gaivesnės, santūresnės, maža to, nesėdime savaitę palinkę prie silkių ir kepsnių. O kad ši šventė taptų tikra pavasario ambasadore, reikia jai šiek tiek pasiruošti.
Pradėkime nuo stalo dekoravimo. Čia patarčiau sukurti tikras pavasario linksmybes. Daug žalumos, gėlių, pumpurų ir spalvinių akcentų. Aš visada pasisėju avižų – jų lapeliai masyvūs ir itin dekoratyvūs. Paprastesnis būdas – nusipirkite pipirnių. Joms tereikia drėgmės, tad išsirinkite gražią lėkštę, dubenėlį ar taurę, įklokite šiek tiek vatos, suberkite sėklytes ir gausiai paliekite. Jau po trijų dienų džiaugsitės derliumi ir papuošite velykinį stalą. Svarbu dar, kad tai puiki prieskoninė žolė, tad būtinai ją sunaudokite – užsiberkite ant salotų ar ant kiaušinio. Taigi, žaluma jau dygsta, galima pasirūpinti staltiese. Mano patarimas – rinkitės baltą. Ant stalo bus ir įrankiai, ir margos vaišės, ir Velykaičiai. Balta staltiesė ne užgoš, o pabrėš tai, ką dėsite ant jos. Trečia – būtinai nusipirkite puokštę gėlių. Tulpes, jacintus, narcizus komponuokite su jaunomis beržo ar žilvičio šakelėmis. Taip sukursite tikrą pavasarį ant stalo.
Keliaujam prie ko nors valgomo. Dekoracijomis gyvi nebūsim
. Švenčiame Velykas, todėl pagrindinis patiekalas – kiaušiniai. Tad pasirūpinkite sveikensiais, gal net naminiais padažais su krienais ar garstyčiomis arba pasigaminkite naminio putpelių majonezo. Improvizuokite su salotomis! Tegul jos būna lengvos ir gaivios. Aišku, neapsieisime be kelių užkandžių ir, žinoma, deserto. Kai buvau maža, per kiekvienas Velykas ant stalo puikuodavosi varškės tortas. Stovėdavo jis stalo vidury toks išdidus ir baltas. Bėgant metams ir parduotuvėse atsirandant visko, ko širdis geidžia, mama pradėjo improvizuoti ir kasmet ant stalo “tupėdavo“ vis naujas, neragautas gardumynas. Tačiau anas, varškės, man visada liks nostalgiškai velykinis tortas… Užsispyriau ir klausinėjau mamos tol, kol ji, pasiraususi po senas receptų knygas, rado išblukusius užrašus. Turbūt nuspėjate, kad šiais metais bandysiu jį pagaminti. Dalinuosi su jumis pakankamai keisto varškės torto su virtais kiaušiniais (!) receptu.
Velykinis mamos varškės tortas
3 virti kiaušiniai
200 g sviesto
370 g cukraus
4 pak. varškės
3 v.š. želatinos
1 stiklinė pieno
1stiklinė virinto vandens
Aguonų/razinų
Vanilinio cukraus
Sumalti kiaušinius, šalia jų dėti sviestą ir cukrų. Sukti, kol bus vienalytė masė. Permalti varškę ir sukti iki purumo. Išbrinkinti želatiną vandenyje. Į išbrinkusią želatiną supilti pieną ir kaitinti garuose, kol ištirps ir gausis vienalytė masė. Atvėsinti ir atsargiai supilti į pagrindinę masę. Gerai išmaišyti. Berti aguonas, razinas, viską pilti į formą ir su meile palikti stingti šaldytuve iki sekančio ryto.
Galite puošti, o galite palikti eklektišką ir santūrų. Aš bandysiu eksperimentuoti. Pamenat tokius sūrokus šiaudelius? Juos laužysiu ir formuosiu lizdelį. Apliesiu tirpintu šokoladu ir – akcentui – keli skanūs margi kiaušinukai. Tikiuosi, kažkas gausis.
Svarbiausia vieta ant stalo tenka, žinoma, margučiams. Tad netinginiaukite, marginti kiaušinius galite pradėti likus porai dienų iki sekmadienio. Su šeima kas vakarą išbandykite vis kitokį marginimo būdą, kurkite mozaikas iš spalvotų kiaušinių lukštų, nudažykite išpūstus kiaušinius juodais lentos dažais ir duokite vaikams kreidutes – tai bus daugkartiniai kiaušiniai. Raskite laiko sau ir šeimai, ir būtinai bent vieną margutį sukurkite dažydami vašku.
Velykos jau beldžiasi. Įsileiskite pavasarį į namus. Šiandien pasižadu išsišveisti visus namų kampučius ir papuoši juos šviežiomis gėlėmis ir pumpurėliais. Prisijungsit?
Visada skubanti ir laukianti
Rasa